...

Casca Vision Pro nu poate fi folosită din România

Sau de fapt poate că merge, dar trebuie să aplici atâtea trucuri pentru a face Vision Pro funcțional în România încât mi se pare că nu primești experiența pe care ar trebui să o ai când cheltui minim 3.500 de dolari.

Sunt sigur că există români care și-ar cumpăra casca Apple. Într-un an m-am întâlnit în aeroport cu niște români care veneau din New York, unde își cumpăraseră noile iPhone înaintea lansării din România. Probabil sunt și dezvoltatori de aplicații sau pur și simplu curioși care vor casca. Într-o țară cu 56.000 de milionari în dolari, se găsesc câțiva români care să-și dorească și Vision Pro.

Apple face însă aproape imposibilă utilizarea ei în afara SUA, țara în care se lansează momentan. Pentru a activa și utiliza Vision Pro, ai nevoie de Apple ID de SUA pentru a lua aplicații din App Store-ul de VisionOS. Multe aplicații pot fi apoi blocate geografic pentru a nu le putea instala din afara SUA. Mai sunt și alte limitări.

Mai mult, dacă porți ochelari, casca Vision Pro trebuie modificată cu lentile comandate special la Zeiss, iar Zeiss acceptă doar comenzi din SUA și livrează doar în SUA.

Dar să zicem că nu poți ochelari, ci doar vrei să-ți cumperi casca din SUA și să o aduci în România și să o folosești aici pentru… spatial computing de diverse soiuri.

Partea cu Apple ID de SUA este cea complicată. În trecut se putea face Apple ID pe SUA și apoi instalai o aplicație gratuită și ziceai că nu ai de ce să adaugi un card bancar de SUA pentru că nu era necesară o plată.

Cum faci totuși să plătești pentru aplicații? Când cumperi o cască de 3.500 de dolari, majoritatea dezvoltatorilor se așteaptă să ai deci bani și pentru aplicațiile lor. Nu mă aștept să fie multe gratuite, în special unele spectaculoase de VR.

Păi ar trebui să cumperi carduri valorice de AppStore și să le dai redeem și să iei cu acele credite aplicații. Nici măcar nu este vreo garanție că această întreagă procedură ocolitoare va funcționa pe Vision Pro. Pot fi oricând alte limitări de sistem și nimeni nu va ști exact până când nu apare casca pe piață.

Oricum, în concluzie Apple lansează momentan casca doar în SUA și nu este deloc pregătită pentru export.

 

Pe mine mă miră și faptul că Apple a gândit casca pentru o singură persoană. Nu poate fi folosită decât cu dificultate și de încă o persoană sau de întreaga familie, deși ai zice că, dacă dai 3.500 de dolari pe ea, o poți da din când în când și copiilor ca să se joace un joc VR sau nevestei ca să vadă și ea un film 3D pe Disney+, dacă vrea asta.

Nu se poate. Casca se leagă de un singur Apple ID și nu are suport pentru mai multe profile. Dacă nevasta are și ea iPhone și Apple ID, nu poate comuta pe profilul ei și aplicațiile și emailurile ei pentru că nu există suport pentru așa ceva în cască.

Există un Guest Mode, dar de fiecare dată când îl activezi trebuie refăcută calibrarea trackingului ocular pentru noua persoană. Probabil este și limitată în acest mod.

Mi se pare aiurea că Apple vrea să dai 3.500 de dolari pe cască și totuși nu o pot folosi și celelalte persoane din casă.

Articolul Casca Vision Pro nu poate fi folosită din România a apărut pe nwradu blog.

Original article: Casca Vision Pro nu poate fi folosită din România.

isabela ariane


Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.