Am văzut noile OLED și QLED Samsung pentru 2024, plus modele 8K noi
Samsung a adus și în România gama lor de televizoare 2024, cele anunțate la începutul anului la CES.
În principiu, ar fi următoarele modele:
- gama OLED: S95D și S90D, al doilea încă nelansat la noi, dar vine în curând.
- gama Neo QLED: QN95D, QN90D și QN85D.
- gama 8K: QN900D și QN800D
Samsung are și o pagină dedicată pe site-ul oficial unde puteți pre-comanda televizoarele și veți primi cadou și un soundbar. Prețurile de lansare sunt însă mari, un S95D de 55 inci este listat la 12.000 de lei.
Și eMAG listează televizorul S95D cu un voucher cadou de 2.500 de lei, valabil apoi pentru produse Samsung. Practic, tot un soundbar cu subwoofer vă luați, la o adică.
Sufixul D reprezintă generația actuală. Televizoarele 2023 avea litera C în coadă. În gama OLED mai există și seria S85D, dar am înțeles că aceasta nu va fi adusă în România.
M-am uitat la trei dintre ele comparativ, adică la S95D, QN95D și QN900D. Vârfurile de gamă. Între primele două este tot mai dificil să vezi diferențe de calitate a imaginii, deși primul este un OLED care poate atinge negrul absolut prin stingerea efectivă a pixelilor individuali.
QN95D are însă atât de multe zone de dimming încât experiența este foarte similară, în cele din urmă. Probabil 90% dintre oameni ar spune că nu există o diferență între ele și, orice model ați alege, va oferi o imagine superbă. Există și un QN90D, aproape la fel de bun.
QN900D, cu ecranul său 8K, este însă în altă ligă. Nu-i vorba doar de rezoluția superioară, care pe un ecran de 85 de inci contează (btw, este listat la eMAG, pentru cei care au luat primă serioasă de Paști), dar pe acest model Samsung reușește cumva să introducă un bezel subțire ca pe telefoane, cred că are 2 milimetri cu totul. Pare doar ecran.
Toate modelele 2024 au însă un procesor nou și cuvântul de bază este AI. Televizorul folosește funcții AI pentru upscaling, pentru procesarea sunetului și altele. Procesorul își dă seama mai bine ce anume contează în fiecare cadru. De exemplu, dacă te uiți la fotbal și mingea zboară pe ecran de colo-colo, televizorul o va menține clară când pe alte televizoare ar fi doar o dâră blurată.
Așa o fi. Dintre toate, eu sunt fan OLED-uri și aș alege un S95D sau un S90D. Ce este de știut aici este că S95D folosește doar paneluri Samsung, care sunt unele QD-OLED. Asta înseamnă că folosesc pixeli individuali pentru luminozitate, ca orice OLED, dar stratul ce conferă culoare este asigurat de cristale quantum dots, care generează culori vii și bine reglate. QD-OLED este probabil cea mai bună tehnologie din piața OLED.
S95D are și un tratament anti-glare pe suprafața ecranului, deci ține reflexiile din cameră mai bine sub control, iar luminozitatea a crescut față de anul trecut cu aproximativ 20%.
Toate gamele au refresh maxim la 144 Hz, porturi HDMI 2.1 și funcții de gaming, plus diverse combinații de difuzoare multiple și puteri chiar de 60 și 80 W. Nu insist însă foarte mult pe sunet. Mi se pare că un televizor de peste 4000 de lei ar trebui mereu împerecheat și cu un soundbar de calitate. Degeaba investești în calitatea imaginii dacă nu o aduci și pe a sunetului la un nivel mai înalt decât pot reda difuzoarele dintr-un televizor subțire, iar un soundbar conectat pe eARC ar fi ideal, poate și cu un subwoofer lângă el.
Toate au și o telecomandă micuță. Modelul se încarcă de la soare și lumină ambientală, ca și cele anterioare, dar și de la radiația electromagnetică a rețelelor Wi-Fi, s-a zis. Abia aștept să testeze cineva ritmul de încărcare al unei telecomenzi puse într-o cameră întunecată, doar cu un router wireless prin preajmă.
S90D și diferența panelurilor OLED
Pentru S90D, însă, Samsung folosește uneori paneluri Samsung QD-OLED și uneori paneluri LG OLED. Nu-i nimic în neregulă nici cu acestea, OLED-urile LG sunt foarte bune, dar tehnologia este una numită WOLED, adică au și un subpixel alb pentru luminozitate mai mare. Panelurile LG nu folosesc însă quantum dots.
Problema este că Samsung nu spune ce fel de panel este pe un anumit televizor și nici nu le-a dat coduri diferite. Nu se știe dacă modele S90D cu paneluri LG vor ajunge doar în anumite țări, dacă vor fi pe loturi, dacă vor fi amestecate în cadrul aceluiași lot șamd. Pentru Samsung, toate sunt OLED-uri, ei nefolosind nici măcar denumirea QD-OLED în etichete sau comunicare.
N-am o soluție pentru asta. Una ar fi să fotografiați cu camera macro a telefonului vostru un televizor expus în magazin. Cam orice camera macro mai bună ar putea să fotografieze subpixelii unui ecran, câtă vreme o țineți suficient de aproape și fotografiați o zonă albă sau gri.
Iată cum a ieșit fotografia mea cu o zonă de pe televizorul Samsung S95D:
Se văd clar subpixelii RGB ai unui panel QD-OLED. Dacă era un panel LG WOLED, ar mai fi avut un subpixel alb. Un S90D n-am avut la dispoziție să fotografiez, după cum spuneam.
Metoda aceasta nu este însă foarte sigură. Multe televizoare expuse la raft în magazine sunt de fapt date direct de Samsung din cele pentru showroom sau pre-producție și mă aștept ca acestea să iasă dintr-o fabrică Samsung. Altele sunt puse la raft și stau acolo luni întregi, dar loturile din depozitul magazinului pot fi, între timp, cu mai multe tipuri de paneluri.
Singura metodă ar fi să cereți testarea televizorului în magazin și să vă uitați cu camera macro sau cu o lupă la subpixelii acestuia sau să faceți asta acasă și să-i dați retur dacă nu vă place rezultatul.
Eu sunt de părere că, dacă alegeți un televizor OLED Samsung pentru că vă place ideea tehnologiei quantum dots de generare a culorilor, atunci ar trebui să știți că asta cumpărați. Eu l-aș testa cum am scris mai sus.
Articolul Am văzut noile OLED și QLED Samsung pentru 2024, plus modele 8K noi a apărut pe nwradu blog.
Original article: Am văzut noile OLED și QLED Samsung pentru 2024, plus modele 8K noi.